Remus Azoitei, din nou pe scena Ateneului Roman

0

Remus Azoitei, din nou pe scena Ateneului:

„Radacinile mele raman romanesti“

 

Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu”, dirijata de Camil Marinescu, va interpreta joi si vineri, de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Roman, Concertul in re major pentru vioara si orchestra, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, solist Remus Azoitei, si Simfonia nr. 5 de Adrian Iorgulescu.

 

Prima versiune a Concertului pentru vioara si orchestra, una dintre cele mai populare lucrari ale lui Ceaikovski, a fost schitata la inceputul anului 1878. in finalul briliant al concertului tripartit, se remarca pregnantul caracter popular rus. Solistul Remus Azoitei, singurul roman angajat vreodata de Academia Regala de Muzica din Londra, revine in fiecare an, in luna aprilie, pe scena Ateneului Roman. „Vin cu drag sa cant la Ateneu. in aprilie, este vacanta de Paste la Royal Academy of Music din Londra. Casa mea e la Londra, insa raman un produs bicultural. Radacinile mele raman tot romanesti“ ne-a declarat violonistul. Remus Azoitei canta pe o vioara Niccolo Gagliano, creata in 1740.

 

Despre partea a doua a programului din acesta saptamana, compozitorul Adrian Iorgulescu informeaza: „Am terminat Simfonia a V-a in vara lui 2016, dupa un travaliu de circa un an, marcat de intreruperi si revizuiri partiale. Avand grosso-modo trei parti relativ delimitate, cu o sinteza selectiv recapitulativa la final, lucrarea se executa fara pauze si contureaza un arc dramaturgic larg si dens. Nu contine rupturi interioare notabile, nici contraste intense in plan constructiv, dinamic, agogic, orchestral, ori expresiv“

 

Concert simfonic

Joi, 6 si vineri, 7 aprilie 2017, 19:00 – 21:00, Sala Mare

 

Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor: Camil Marinescu

Solist: Remus Azoitei

 

Program:

 

    Piotr Ilici Ceaikovski

    Concertul pentru vioara si orchestra in re major, op. 35

    Adrian Iorgulescu

    Simfonia nr. 5

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Roman.

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

 

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro.

 

Apreciat de revista britanica The Strad ca ‟un virtuoz incurabil cu suflet si tehnica fabuloasa”, violonistul Remus Azoitei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonica din orasul sau natal, Galati. Dupa ce in 1995 a absolvit Conservatorul din Bucuresti, clasa Daniel Podlovski, Remus Azoitei obtine o bursa de studii la renumita Juilliard School din New York. De-a lungul timpului, tanarul muzician a beneficiat si de indrumarea violonistului Bujor Prelipcean. Remus Azoitei a concertat in sali prestigioase cum ar fi Carnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields si Wigmore Hall in Londra, Teatro La Fenice Venetia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena. in 2001, a fost numit profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, in acel moment fiind cel mai tanar profesor de vioara din intreaga istorie de 200 ani a Academiei.

 

Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la clasa de fagot. Ca dirijor, se considera ca discipol al maestrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu si Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si, timp de 10 ani, a detinut postul de dirijor rezident la Opera Nationala din Bucuresti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. incepand cu 2002 Camil Marinescu este rezident in Japonia, activitatea sa internationala bucurandu-se de succes in numeroase turnee in SUA, Canada, Franta, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elvetia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

 

Adrian Iorgulescu a urmat cursurile colegiului national „Dinu Lipatti” si ale Academiei de Muzica din Bucuresti -sectia compozitie. Este autorul unei opere muzicale vaste. intre opusurile sale se disting cele 4 simfonii, 4 concerte instrumentale, 4 cvartete de coarde, 3 cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzica de film, precum si opera “Revulutia”, pe un text de Ion Luca Caragiale. Acestea au fost prezentate in sali de concerte din Europa, Canada si Statele Unite ale Americii. Pentru contributia sa artistica a fost distins cu numeroase premii nationale si internationale.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.