Pianista Elisabeth Leonskaja revine la Filarmonica”George Enescu”

0

Pe 20 şi 22 iunie 2018, celebra pianista Elisabeth Leonskaja, ultima “mare doamnă a şcolii sovietice”, revine alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, dirijată de maestrul Horia Andreescu. În program figurează lucrările Clopotele la soroc de Felicia Donceanu, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg şi Simfonia a IV-a de Johannes Brahms.

“Prin autodepăşire, prin exigenţă, pasiune şi inteligenţă, artista se plasează în rândul celormai mari pianişti ai epocii.” (Revista Diapason)

De asemenea, sâmbătă, 23 iunie, de la ora 19.00, tot în Sala mare a Ateneului Român, Elisabeth Leonskaja va susţine un recital exceptional, cu piese de Franz Schubert, Arnold Schoenberg, Philip Herschkowitz, Gabriel Iranyi, Frédéric Chopin, Franz Schubert.

Elisabeth Leonskaja, născută la Tbilisi, a studiat la Conservatorul din Moscova. Pianista a venit prima dată la București, în 1964, când, la doar 18 ani, a câştigat Premiul I la Secțiunea Pian a Concursului Internațional “George Enescu”. “Cu Bucureștiul am o relație foarte sentimentală. Când ai 18 ani și primești primul bilet spre viață, sigur că rămâne în memorie. Bucureștiul este frumos în sine și l-aș fi iubit oricum. Însă pentru că am avut asemenea experienţe și asemenea amintiri, orașul e pentru mine ca un jalon. De aceea,revin aici de fiecare dată cu foarte multă plăcere”, ne-a declarat artista.

Concert vocal-simfonic
Miercuri, 20 si Vineri,22 Iunie 2018, 19:00 – 21:00
Sala mare

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu”
Dirijor: Horia Andreescu
Solistă: Elisabeth Leonskaja

Program:

Felicia Donceanu
Clopotele la soroc
Edvard Grieg
Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16
Johannes Brahms
Simfonia nr. 4, în mi minor, op. 98

Dirijorul Corului: Iosif Ion Prunner

Recital de pian
Sambata, 23 Iunie 2018, 19:00 – 21:00
Sala mare

Elisabeth Leonskaja

Program:

Franz Schubert
Klavierstück nr. 1, în mi bemol major, D946
Arnold Schoenberg
6 kleine Klavierstücke, op. 19
Philip Herschkowitz
Klavierstücke in vier Sätzen
Gabriel Iranyi
Chopin-Resonanzen (2010)
Frédéric Chopin
Nocturna în do minor, op. 48, nr. 1
Fantaisie-Impromptu în do diez minor, op. 66
Franz Schubert
Sonata în la minor, D845

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Elisabeth Leonskaja trăieşte din 1978 în Austria, unde este Membru de Onoare al Konzerthaus, iar în 2006 a fost distinsă cu “Crucea de Onoarea Austriei”, Clasa I, pentru serviciile aduse vieţii culturale.
Cunoscută interpretă chopiniană, pianista este renumită pentru rigoarea interpretării. A câştigat încă din timpul facultăţii concursurile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Regina Elisabeta. Un rol important în cariera artistei l-a avut întâlnirea şi colaborarea cu Sviatoslav Richter, care a invitat-o să cânte alături de el în numeroase concerte. Artista a debutat în 1979, la Festivalul de la Salzburg. De-a lungul timpului a concertat ca solistă alături de mari orchestre ale lumii: New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, LondonPhilharmonic Orchestra, Roya lPhilharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BerlinPhilharmonic Orchestra, Zürich Tonhalle Orchestra, Gewandhausorchester din Leipzig, sub bagheta unor dirijori prestigioşi ca Sir Colin Davis, Kurt Masur, ChristophEschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Yuri Temirkanov. Recitalurile sale de la Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, München, Zürichşi Viena au fost tot atâtea evenimente ale vieţii muzicale internaţionale. Numeroasele sale înregistrări cu piese de Brahms, Liszt, Ceaikovski, cele cu Concertele pentru pian de Chopin alături de Filarmonica Cehă, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, i-au atras premiile Caecillia şi Diapason d’Or.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

Horia Andreescu despre reîntâlnirile cu Elisabeth Leonskaja

În 20 şi 22 iunie, Horia Andreescu va dirija concertul Filarmonicii “George Enescu” de la Ateneul Român, solistă Elisabeth Leonskaja, în care vor putea fi ascultate lucrările Clopotele la soroc de Felicia Donceanu, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră de Grieg şi Simfonia a IV-a a Brahms.
“In 1991, un prieten neamț, fost violonist, talent  managerial de excepţie, Karsten Witt, cu care am realizat în timp mai multe proiecte, devenind șeful Konzerthaus-ului vienez, mi-a propus un concert la Viena cu Filarmonica din Bucureşti, cu Simfonia a II-a de Enescu. Filarmonica nu mai mai cântase acolo de pe vremea lui George Georgescu. Aşadar, orchestra fiind, practic, necunoscută vienezilor, muzica lui Enescu, nici atât, dl. Karsten Witt s-a gândit că ne trebuie un solist atractiv. A ales-o pe Lisa Leonskaja cu Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Liszt. Colaborarea muzicală a fost excelentă, eu şi soţia mea ne-am împrietenit cu ea, cu cea care luase la 18 ani premiul întâi la Concursul “George Enescu” de la Bucureşti. Mai mult, a donat onorariul acelui concert orchestrei noastre, care avea nevoie stringentă, printre atâtea altele, de timpani.

Au urmat multe colaborări, în țară, dar și la Viena. Remarcabil, printre altele, este şi faptul că de vreo trei ori a venit și la festivalul “Enescu şi muzica lumii” de la Sinaia, organizat de Marin Cazacu. Nu a acceptat decât plata transportului și a cazării. Este foarte conştientă de importanța educării tinerilor muzicieni, de nevoia acestora de a-i face să se simtă apropiați, parteneri firești ai unei mari soliste, ai unui caracter puternic, de faptul că a cânta împreună înseamnă în primul rând comunicarea firească. Nu există diferenţe de vârstă. Există diferențe în experiență, în modul de a comunica, de a interacționa muzical-uman. Interpretările sale trec de muzicalitatea firească, și această muzicalitate destul de greu de depistat la generația de muzicieni tineri (există și minunate excepții). Subtilităţile bogăției sufletești ale unei mari artiste, te poartă cu tine fără să-ţi dai seama. Pur și simplu te trezeşti luată de ea în lumea trăirilor, stărilor, complexelor experiențe emoționale, rar de întalnit.” (Horia Andreescu)

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.