Este economisirea interzisă celor săraci?

0

Nivelul sărăciei constituie un motiv de îngrijorare reală pentru toate statele lumii, dar, adevărata cauză pentru care mulți oameni ajung în acest stadiu este legată de lipsa unui comportament financiar corect. Oamenii ajung săraci nu pentru că nu au posibilitatea de a face economii, ci pentru că nu se gândesc că pot face economii și pentru că sunt prea axați pe “carpe diem” în loc să ia în considerare și viitorul posibil.

În ceea ce privește România, aproape jumătate din populația țării se consideră a fi săracă (circa 47%), dar motivul invocat în susținerea acestei afirmații nu este nivelul de trăi, ci lipsa posibilității de a face economii. Mulți dintre cei care împrumută bani chiar acum (lån penge nu), nu o fac într-un mod sănătos din punct de vedere financiar, ci pentru că au la dispoziție o astfel de opțiune și o folosesc într-un stil impropriu. Cu toate acestea, economisirea nu este deloc interzisă celor care au venituri mici, ci numai acelora care nu știu cum să eficientizeze acest proces și să adopte un stil de viață corect!

Se pot face economii chiar și atunci când nivelul veniturilor tale este unul foarte scăzut?

Studiile internaționale au demonstrat că, deși există peste 2,5 miliarde de persoane care trăiesc la nivelul sărăciei în întreaga lume, aceștia continuă să reziste chiar dacă banii nu le sunt suficienți. Nu este niciun miracol, ci este rezultatul descoperirii unor metode a “lungi banii” câștigați prin simplificarea stilului de viață, prin renunțarea la foarte multe dorințe și prin identificarea unor alternative care să le ofere posibilitatea de a-și continua existența în ciuda nivelului scăzut al finanțelor.

Țările din lumea a treia au inventat și patentat sisteme de economisire pentru cei săraci, care le permit acestora să obțină chiar și credite de consum (forbrugslån 2018). Ideea este simplă – cei care nu au o sursă de venituri cu caracter stabil și care reușesc să facă economii pot aplica pentru a obține împrumuturi cu caracter nebancar pentru a-și dezvoltă diverse afaceri. Cu toate că persoanele sărace nu au bani, aceștia dispun de câteva trăsături care îi ajută să beneficieze de o reducere a nivelului de risc în ceea ce privește evaluarea din partea sistemelor de creditare – știu cât de importantă este economisirea, sunt dispuși să facă economii, și-au însușit un stil de viață echilibrat și bazat pe puterea de limitare a dorințelor și sunt dispuși să muncească mai mult decât ceilalți.

Cazurile unor persoane care au reușit să economisească câțiva zeci de dolari lunar (câștigul lor fiind de maxim 3-5 dolari pe zi) constituie exemple care trebuie să le dea de gândit tuturor celor care, deși câștigă echivalentul salariului minim pe economie, nu sunt dispuși să dea o șansă economisirii. Dacă îți vei reduce așteptările și-ți vei seta noi obiective, fiind dispus/dispusă să renunți la un anumit confort, atunci o să poți începe să faci economii, așa cum au reușit cei care în ciuda sărăciei lor evidente au înțeles cât de important este să ai bani strânși pentru diverse situații care apar pe neașteptate în viață. Ceea ce înseamnă că, indiferent cât de sărac ai fi, atunci când îți dorești cu adevărat, poți să faci și economii!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.