De la Salzburg la București. Violonista Alexandra Bobeico

1

A câştigat prima competiţie muzicală la vârsta de 9 ani, în cadrul celei dintâi ediţii a Concursului „Jurjac” din Botoşani, desfăşurat sub semnul tânărului George Enescu. De atunci, evoluţia Alexandrei a însumat zeci de premii şi distincţii la competiţii din ţară şi din străinatate (Premiul II la concursul internaţional de vioară „Nedealka Semyonova”, Haskovo, Bulgaria, 2009, Premiul I la concursul international “Cornelia Bronzetti” (Campina, 2010), Marele Premiu la concursul internaţional „Remember Enescu” (Sinaia, 2011), Marele Premiu şi Premiul Radio România Muzical la concursul naţional “Victor Giuleanu” (Bucuresti, 2011), Premiul I la concursul internaţional „Gianluca Campocchiaro”, Pedara, Italia, 2012, Premiul I şi Premiul special UCMR la concursul naţional „Modest Iftinchi”, Bucuresti, 2013, Marele Premiu al concursului naţional „Paul Constantinescu”, Ploiesti, 2014).

Insă poate cea mai importantă realizare de până acum este câştigarea Premiului I şi a Premiului pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse în cadrul concursului Concertino Praga (ediţia 2013), organizat de Radiodifuziunea Cehă in colaborare cu Uniunea Europeana de Radio, competiţie la care a participat ca urmare a selecţiei organizate de postul Radio România Muzical. După evoluţia în cadrul Galei laureaţilor, pe scena Palatului Rudolfinum din Praga, în compania Orchestrei Simfonice a Boemiei de Sud dirijate de Jan Talich, Alexandra a susţinut un turneu de recitaluri şi concerte în oraşe din Boemia.

În prezent, Alexandra Bobeico este studentă la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg, la clasa profesoarei Lily Francis.

Stagiunea de marți seara
Marți, 20 februarie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

ALEXANDRA BOBEICO – vioară
CLEMENTINA RISTEA-CIUCU – pian

Program

Ludwig van Beethoven
Sonata nr. 9, în la major, op. 47, „Kreutzer”
Eugène Ysaÿe
Capriciu după „Studiu în formă de vals” de Camille Saint-Saëns
Edvard Grieg
Sonata nr. 3, în do minor, op. 45
Franz Waxman
Fantezia „Carmen”

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Născută într-o familie de muzicieni (1996), Alexandra Bobeico și-a început formarea violonistică în cadrul Colegiului Naţional de Muzică „George Enecu” din București, sub îndrumarea profesoarelor Mihaela Tomescu și Elena Baltaga. Din anul 2009, a lucrat cu profesoara Galina Buinovschi din Chişinău, iar din 2011 a beneficiat de îndrumarea reputatului violonist şi profesor Gabriel Croitoru. În paralel, a participat la cursuri de măiestrie cu personalități de seamă ale artei violonistice, precum Pierre Amoyal, Liviu Prunaru, Alexander Sitkovetsky, Emilian Piedicuţă, Eduard Schmieder.

Un rol deosebit în formarea tinerei violoniste l-au avut work-shopurile şi concertele proiectului SoNoRo-Interferenţe (Montepulciano, Italia, 2012, Portul cultural Cetate, România, 2013, Bad Endorf, Germania, 2014), dar şi participarea în calitate de artist-invitat în cadrul turneelor proiectului SoNoRo Conac (2013-2015), reunind concertesusţinute în clădiri de patrimoniu din mai multe regiuni ale Romaniei.

Alexandra Bobeico a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din Bucureşti, Salzburg, Ploieşti, Sinaia, Câmpina, Craiova sau Chişinau, colaborând cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Filarmonicii din Chişinău. Apariţiilor sale solistice se adaugă şi colaborările sale în calitate de concertmaistru cu Orchestra Junior, în cadrul Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii” (2013), sub conducerea lui Gabriel Bebeşelea, dar şi cu Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României (2014), sub bagheta lui Tiberiu Soare.

În 27 martie 2015, Alexandra Bobeico a participat în cadrul Concertului de tineret Euroradio, organizat sub egida Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), la Sala Radio, ocazie cu care a interpretat, împreună cu Orchestra Naţională Radio dirijată de Gabriel Bebeşelea, Concertul nr.3 KV 216 în Sol major pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart – eveniment transmis în direct în ţările membre EBU.

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.