De ce sa alegem o firma de contabilitate

0

Suntem convinsi ca fiecare roman si-a pus problema, cel putin odata in viata, sa-si deschida propria afacere, sa nu depinda de programul facut de altcineva, sa castige mai multi bani, sa fie propriul stapan.

 

Primul pas nu e deloc greu de facut, fiindca infiintarea unei societati comerciale cu raspundere limitata dureaza cateva zile si costa cateva sute de lei. Sau cel putin nu era, pana cand fiscul romanesc n-a introdus conditiile draconice de dobandire a calitatii de platitor de TVA, insa daca incepi o afacere mica, cu rulaje anuale modice, asta nu este o problema.

 

De ce sa alegem o firma de contabilitate si nu un contabil autorizat?

 

Pana aici toate au mers struna, insa mai departe lucrurile devin putin mai anevoioase, fiindca statul roman are o birocratie fiscala pe care e greu s-o patrunzi. Acum e momentul in care, oricare intreprinzator, isi da seama cat de importanta este firma de contabilitate cu care va alege sa colaboreze. Spunem firma de contabilitate, fiindca pentru o afacere mica nu se impune angajarea unui contabil, nici macar part-time. De ce? Raspunsul este extrem de simplu, dar comporta mai multe aspecte, pe care le vom detalia in continuare.

 

Un contabil este o persoana fizica (presupunem, spre binele dumneavoastra, ca e autorizata) care lucreaza singur si poate sa greseasca tot singur, in vreme ce intr-o firma de contabilitate serioasa lucrurile se lucreaza si se verifica / semneaza de catre persoane diferite, de unde si probabilitatea mult mai mica de aparitie a erorilor. Un contabil face contabilitate si atat; spre deosebire de el, firmele de contabilitate au si departamente care se vor ocupa cu gestionarea altor aspecte ale afacerii, spre exemplu cel legat de salariati (aspectele legate de contracte de munca, fisa postului, regulamente interne si multe altele).

 

Trebuie sa luati in considerare ca toate lucrurile de mai sus e indicat sa fie organizate si lucrate de aceeasi entitate (in cazul nostru firma de contabilitate), pentru ca, pe langa faptul ca e mult mai simplu si eficient sa transmiti date si ceri date aceleiasi entitati contabile, intervine si problema costurilor. Desi multi oameni cred ca varianta contabililui prezentat de "un prieten care are un prieten a carui firma are contabil pe X, om de treaba si pe bani putini", in realitate, daca stai sa aduni costurile, e foarte probabil sa iesi mult mai bine financiar apeland la o firma. In plus, firma iti ofera factura deductibila pentru serviciile prestate.

 

Este foarte adevarat ca si in cazul in care exista un contabil dedicat (sau chiar un departament, pentru afacerile care necesita prelucrarea primara a unui numar mare de documente), totul poate merge in regula, mult timp, dar trebuie sa ne gandim ca exista posibilitatea aparitiei nevoii unei expertize contabile (speram ca nu judiciare, ci extrajudiciare, dar nu poti sti niciodata). Atunci apelezi, vrei nu vrei, la serviciile unei firme; si cat de bine e ca firma respectiva sa stie dinainte situatia financiara a companiei pentru care face expertiza contabila, probabil ca nu e cazul sa mai subliniem.

 

E nevoie sa mai adaugam si faptul ca despre un contabil (persoana fizica) e foarte greu sa gasesti referinte obiective, in vreme ce despre firmele de contabilitate gasesti comentarii, review-uri si recomandari, la tot pasul pe internet?

 

Fara doar si poate, exista situatii in care existenta unui contabil "in-house" este absolut necesara, dar pentru majoritatea afacerilor mici si mijlocii, o firma de contabilitate serioasa este cartea castigatoare care n-ar trebui evitata.  

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.