Cubul Rubik, 30 de ani de existenta

0

Anul acesta, cubul Rubik, denumit astfel in onoarea inventatorului sau, Erno Rubik, sarbatoreste 30 de ani de existenta, timp in care a devenit cea mai bine vanduta jucarie din lume, cu peste 300 000 000 de cuburi achizitionate.
 

Numit initial "Cubul magic" de catre inventatorul sau, a fost redenumit "Cubul Rubik" de compania Ideal Toys in 1980 si a castigat premiul special pentru "Cel mai bun joc problema", la Jocul Anului in Germania.
 

Intr-un cub Rubik clasic, fiecare din cele sase fete este acoperita cu 9 etichete, colorate in una din sase culori (in mod traditional alb, galben, portocaliu, rosu, albastru si verde). Un mecanism de pivoti permite rotirea independenta a fiecarei fete si, asfel, amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare fata trebuie sa aiba o singura culoare.
 

S-au tinut numeroase concursuri de rezolvare rapida a cubului Rubik. Primul campionat mondial organizat de Guinness Book of World Records a avut loc la Munchen, in 1981, castigatorul reusind un timp record de 38 secunde.
Numarul concursurilor creste in fiecare an; doar in 2006 au avut loc 33 de astfel de concursuri.
 

Cubul Rubik a inspirat o intreaga categorie de jocuri similare , din care fac parte cuburile de diferite dimensiuni, produse pe scara larga: cubul de buzunar de 2x2x2 si cubul standard de 3x3x3 sau 4x4x4 sau 5x5x5. Exista jocuri multidimensionale virtuale, cu un software care permite utilizatorilor sa manevreze un cub Rubik tetradimensional, care nu poate fi construit fizic.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.