Ce este crioterapia si cum ne poate ajuta

0

Crioterapia sau terapia cu frig este o metoda extrem de eficienta pentru a combate o serie de afectiuni. Termenul este destul de complicat insa principiul este destul de simplu. Folosim crioterapia chiar si atunci cand nu ne dam seama. Spre exemplu, atunci cand folosim gheata pentru a atenua o lovitura practicam de fapt crioterapia, care nu inseamna altceva decat supunerea corpului sau a unor parti a lui unor temperaturi scazute.

Tehnicile au evoluat de-a lungul timpului si odata cu ele si beneficiile au devenit mai vizibile, chiar daca din punct de vedere stiintific lucrurile sunt de departe de a fi lamurite. Tocmai din cauza acestor tehnici crioterapia a ajuns sa fie confundata cu supunerea brusca a corpului la temperaturi de pana la -100 de grade Celsius, prin folosirea aerului uscat.

Indiferent ca folosim aerul rece, apa rece sau gheata, beneficiile sunt de multe ori vizibile in timp foarte scurt. Observam cum durerea nu se mai simte atat de acut sau cum umflaturile dau inapoi. Frigul favorizeaza constrictia vaselor de sange, adica le ajuta sa isi reduca dimensiunile si le impiedica sa se deterioreze. Atunci cand se dilata prea mult, fie nu mai functioneaza corect, fie risca sa se sparga.

Printre beneficiile crioterapiei se numara reducerea cearcanelor, oxigenarea vaselor de sange, reducerea durerilor, reducerea inflamatiilor, relaxarea musculara, stimularea secretiei de hormoni, ajutarea pielii sa se mentina tanara etc. In timp ce temperatura corpului creste, sangele urca spre inima si spre organele vitale pentru a le mentine calde. Atunci cand temperatura revine la normal, sangele revine in tot corpul mult mai oxigenat, aducand beneficii intregului organism.

Dupa o sedinta de crioterapie care dureaza doar cateva minute, in functie de cat de mult scade temperatura, somnul devine mult mai linistitor, iar organismul se relaxeaza complet. O sedinta poate dura chiar si un singur minut atunci cand se coboara pana la -100 de grade Celsius. Este foarte important ca cei care recurg la aceasta metoda sa nu aiba afectiuni contraindicate, care se pot agrava.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.