Find us on Google+
Bucharest-guide RSS RSS English
logo bucharest-guide.ro

 

Reteaua de Websites WebluckAcasa  Diverse   Detinutii evadeaza in lectura - O campanie sustinuta de Radio Romania Cultu
Detinutii evadeaza in lectura - O campanie sustinuta de Radio Romania Cultu
 
Postat la: 19.07.2017  
Rating 0
 
 

Radio Romania Cultural sustine proiectul Audioteca seherezadei, initiat de Asociatia Culturala Vis-a-vis in cateva penitenciare din Romania, cu scopul de a duce cultura in locuri in care nimeni nu se gandeste la ea.

incepand cu data de 17 iulie, in 10 penitenciare din Romania, in fiecare zi, detinutii vor asculta la statia radio cu circuit inchis fragmente din opere literare romanesti si universale, in lectura si interpretarea actritei si initiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Astfel, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botoşani, Bucureşti-Jilava, Bucureşti Rahova, Iaşi, Codlea, Slobozia, Timişoara, Tulcea si Vaslui vor asculta fragmente din opere literare precum „Jurnalul fericirii”, „Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca”, „De profundis”, „Stima de sine”, „Nautilus”, „Arta de a iubi”, „La ţiganci”, „Romeo şi Julieta”, acestea fiind doar cateva dintre cele 30 de titluri din care se vor difuza fragmente, in spatele gratiilor, in perioada iulie-decembrie 2017. 

Proiectul cultural Audioteca seherezadei a pornit ca o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces la cultura si persoanelor care provin din medii defavorizate, a spus initiatoarea acestui proiect, actrita Adriana Moca: incercam sa aducem in spaţii inchise valori morale şi culturale inalte care ar putea sa contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. in acest sens, Şeherezada este un simbol al imblanzirii prin ficţiune. Legenda spune ca poveştile ei l-au vindecat de manie pe regele Şahriar, oprind execuţiile fecioarelor condamnate la pieire. Am iniţiat acest proiect cu scopul de a incuraja lectura in general şi sper ca va contribui la dobandirea unui capital minim de cultura şi competenţe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-şi depaşi condiţia de cunoaştere, cu beneficii ulterior, in libertate. 

Radio Romania Cultural nu este la prima implicare in proiecte social-culturale, care au ca scop educarea prin cultura, spune managerul postului, Radu Croitoru: ​Radio Romania Cultural este incantat sa sutina acest proiect prin intermediul caruia oamenii privati de libertate pot evada imaginar in fascinanta lume a cartilor, asa cum o facem adesea cu totii, inclusiv cei care nu ne aflam in situatia lor. Implicarea postului nostru in acest proiect continua, de fapt, seria programelor si demersurilor noastre de a promova cultura in mediile defavorizate, acolo unde cartile sau muzica pot pansa ranile societatii romanesti. Radu Croitoru, manager Radio Romania Cultural.

Acest tip de lectura, propus de Audioteca seherezadei,  faciliteaza accesul persoanelor private de libertate la un conţinut informaţional de calitate şi ofera posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau conţinuturi instructive, a spus comisar şef de penitenciare Ioana Morar, Director Directia Reintegrare Sociala. Pe langa noutatea şi ineditul activitaţii, lectura pasiva are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspecţie, este sursa de discuţii şi prilej de socializare şi, nu in ultimul rand, o invitaţie la lectura. Este de datoria instituţiei penitenciare sa colaboreze cu comunitatea şi sa incurajeze iniţiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate in detenţie. imbunataţirea calitaţii acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, in care latura institutionala sa isi gaseasca oglindirea in empatia societatii, a mai subliniat Ioana Morar, Director Directia Reintegrare Sociala. 

Proiectul cultural Audioteca seherezadei va continua in aceasta toamna in mai multe scoli si licee din tara cu scopul de a promova cultura scrisa si de a converti la lectura noi publicuri. Proiectul isi propune sa provoace publicul tanar reticent fata de lectura, sa deprinda gustul cititului.

Proiectul Audioteca seherezadei este initiat de Asociatia Culturala Vis-a-Vis si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).  

 


Detinutii evadeaza in lectura - O campanie sustinuta de Radio Romania Cultu
Bucharest-Guide.ro
 
 RSS
STIRI SI EVENIMENTE
Capodopere de Beethoven și Ceaikovski, in viziunea lui Christian Badea la Filarmonica „George Enescu“
Miercuri, 18 octombrie, și vineri, 20 octombrie 2017, de la ora 19.00...
Big Band-ul Radio, primul concert din noua stagiune la Sala Radio
 Big Band-ul Radio revine în concert la Sala Radio, la star...
O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții câștigătorul premiului elevilor la EXCELSIOR Teen-Fest 2017
Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediție a Festivalului EXCEL...
Proiectul Clasic e fantastic. Cum sa ințelegem muzica - stagiunea numarul 8
9 programe, sperăm, interesante stau pe lista stagiunii 2017-2018, ce...
Divort in ziua nuntii, in regia lui Cătălin Stelian
O comedie în premieră națională, direct de pe Broadway. ...
alte stiri | alte evenimente
ALTI VIZITATORI AU VAZUT
Telecomunicatii
Firme de telecomunicatii, servicii telecomunicatii in Bucuresti
 
Lifestyle management
Companies dedicated to help you making the most of your time and enjoy...
 
Firme de Arhitectura
Director firme de arhitectura in Bucuresti, birouri arhitecti
 
Detectivi
Firme de Detectivi in Bucuresti, detectivi particulari
 
Cabinete Veterinare
Director Cabinete Veterinare in Bucuresti, cabinete veterinare nonstop...
 
ULTIMELE COMENTARII
Primaria Sectorului 5
Bună ziua Iubiti credinciosi,... citeste tot
Club Revenge
vin la Revenge doar pentru atm... citeste tot
Fly Taxi
Buna as dori o informatie cat ... citeste tot
ABBATE
buna. eu ma tund la Abatte 13 ... citeste tot
Clinica Veterinara Armeneasca
am gasit un motan , este grav ... citeste tot
Carti noi 2017
Bucurestiul, un oras mult mai sigur, de cand este securizat cu sisteme de supraveghere.

Parteneri
Bucharest-Guide
ACASA   BOOKMARK   HARTA SITE   CONTACT
logo bucharest-guide.ro
© Bucharest-Guide.ro 2004-2017