Capodopere de Beethoven si Ceaikovski, in viziunea lui Christian Badea la Filarmonica George Enescu

0

Miercuri, 18 octombrie, si vineri, 20 octombrie 2017, de la ora 19.00, in Sala mare a Ateneului Romin, Orchestra Simfonica a Filarmonicii „George Enescu“, condusa de de celebrul dirijor Christian Badea, va avea in program Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven si Simfonia nr. 5 de Piotr Ilici Ceaikovski.

 

Concertul pentru pian nr. 3 in Do minor, op. 3 de Ludwig van Beethoven fost prezentat in premiera absoluta pe 5 aprilie 1803, cind insusi compozitorul s-a aflat pe sena pe scena in calitate de solist. Nu terminase de scris partitura dedicata Printului Louis Ferdinand al Prusiei. Prietenul lui Beethoven, Ignaz von Seyfried, care ii intorcea paginile, a scris: „Nu am vazut altceva decit pagini goale; in cel mai bun caz, pe unele dintre ele erau mizgalite citeva hieroglife egiptene total neinteligibile pentru mine, pentru a servi drept indicii pentru el; a cintat aproape toata partea solo din memorie deoarece, dupa cum s-a mai intimplat, nu a avut timp sa treaca totul pe hirtie“.

 

Simfonia a 5-a in mi minor, op.64 de Piotr Ilici Ceaikovski s-a cintat in premiera absoluta pe 17 noiembrie 1888 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg si a fost dirijata de insusi compozitorul. Pe 15 aprilie 1888, cu o luna inainte de a incepe sa compuna lucrarea, acesta nota despre prima parte: „E vorba de o completa resemnare in fata sortii…“. Simfonia s-a cintat in premiera pe 17 noiembrie 1888 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, fiind dirijata de Ceaikovski.

 

Concert simfonic

Miercuri, 18 si Vineri, 20 Octombrie 2017, 19:00 – 21:00

Sala mare a Ateneului Romin

 

Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Christian Badea

Solist: Eduard Stan

 

Program:

 

    Ludwig van Beethoven

    Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra

    Piotr Ilici Ceaikovski

    Simfonia nr. 5

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Romin.

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

 

Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzica din Bucuresti si dirijat de orchestra la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub indrumarea maestrului Herbert von Karajan si s-a perfectionat la Juilliard School din New York, unde principalul sau mentor a fost Leonard Bernstein.

Locuieste in Statele Unite, insa se intoarce frecvent in Romania, fiind dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ din 2012. Din dorinta de a ajuta la dezvoltarea tinerelor generatii de muzicieni, Christian Badea a infiintat, in decembrie 2011, Fundatia Romina pentru Excelenta in Muzica (FREM). Programele FREM ofera tinerilor muzicieni deosebit de talentati din Romania posibilitatea de a se perfectiona, prin proiecte de cea mai inalta tinuta artistica, alaturi de colegii lor din alte tari si de muzicieni de renume international. in acelasi timp, Fundatia o organizat Festivalul International de Muzica Sibiu Hermannstadt si proiectul Parsifal la Ateneul Romin – in partenariat cu Filarmonica „George Enescu“ si Institutul Cultural Romin. in mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din „Parsifal“, dupa care, in deschiderea urmatoarei stagiuni a pus in scena, in dubla calitate, de dirijor si regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranta, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016. „in domeniul artei si mai ales al muzicii, meritam si trebuie sa facem mult mai bine din toate punctele de vedere – educatie, profesionalism, calitatea performantei, stagiuni si evenimente, management, infrastructura, finantare , legislatie. Cam totul este de reevaluat , regindit, reformat si adus la cerintele secolului 21 si al apartenentei Rominiei la UE si la cultura europeana“, declara dirijorul Christian Badea. „Avem talent si avem traditie, dar nivelul general scade in fiecare an si cei mai buni tineri pleaca. Rezultatele demonstreaza, in mod concret, ca timpul pentru a schimba proverbialul se poate si asa a trecut de multa vreme“, subliniaza artistul.

 

Nascut in 1967 la Brasov, pianistul Eduard Stan s-a stabilit in Germania la virsta de 11 ani. Caracterizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung drept „pianist in posesia unui eminent sens al nuantelor”, concerteaza in majoritatea tarilor europeene si in S.U.A. in 2010 a debutat cu mare succes la Filarmonica „George Enescu“ din Bucuresti cu concertul de Grieg, sub bagheta maestrului Christian Badea. Eduard Stan este un apreciat partener de muzica de camera, renumita revista de specialitate The Strad descriind-ul ca pe „un talent fin al retragerii cu un simt innascut pentru echilibrul sonoritatii“. De peste zece ani concerteaza cu regularitate in duo impreuna cu violonistul Remus Azoitei din Londra, cu care a inregistrat in premiera mondiala integrala lucrarilor pentru vioara si pian de George Enescu.

Share.

Leave A Reply